maanantai 8. maaliskuuta 2010

Rutinaa ruoasta

Viime aikoja värittäneen koti-ikävän kourissa päädyttiin eräänä päivänä Sannan kanssa miettimään Singaporen positiivisia puolia. Ykköseksi nousee väistämättä ruoka. Tai no itse asiassa ruoka on täällä läsnä niin hyvässä kuin pahassakin, aina ja iankaikkisesti.

Paikalliset ovat yleensä joko tulossa syömästä, menossa syömään tai puhuvat syömisestä. Ja aika monesti näitä asioita tekevät ihan yhtä aikaakin. En voi ymmärtää, miten näin ruokaorientoituneet ihmiset voivat olla niin tikkulaihoja. Nyt varmaan ajattelette, että täällä syödään terveellisesti. Voi kuulkaas, miten siinä erehdytte! Täällä uppopaistetaan kaikki, mikä pataan sopii, ennenkuin pistetään suusta alas. Joten rasvaista ja maukasta, slurps.

Monenlaisia herkkuja ja ällöttävyyksiä ollaan täällä ollessamme haisteltu ja maisteltu. Tässä hieman silmänruokaa kotijoukoille:

Tämän kuvan otin reissumme ensimmäisellä viikolla. Jordan vei meidät syömään thaimaalaiseen ravintolaan "pientä" lounasta. Ruoka todellakin oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Kuvassa oikealla oleva ananasriisi oli aivan taivaallista. Kyseessä oli siis paistettua maustettua riisiä höystettynä tarjoiluastian eli ananaksen sisällöllä. Nam! Päälle ripoteltua Flossia (jonkinmoista lihasta tehtyä hattaraa muistuttavaa settiä) en tosin edelleenkään ymmärrä, mutta muuten aivan loistavaa. Hyviä olivat kastikkeet ja paistoksetkin, etenkin pähkinäkanasetti. Jopa vihreä curry oli liian mausteista meille suomalaisiin ruokiin tottuneille tuon ensimmäisen viikon aikana. Voisin kuitenkin väittää olevani hieman harjaantunut ajan saatossa jo. ;) Ja tosiaan, minä pidin tulisesta ruoasta Suomessa ollessani! Joten älkää nimitelkö mammariksi! Täällä on tuo tulisuus AAIVAN toisella asteella, kuin Suomessa.

Paikallinen jälkkäriherkku: tapioka-hedelmää kookoskermassa. Okei, ihan hyvää, varsinkin verrattuna moneen muuhun. Kookoskerma maistuu aivan ihanalle, joten luultavasti melkein mikä vaan siinä pyöriteltynä olisi syötävissä. Itse hedelmä oli suhteellisen mauton, koostumukseltaan lähinnä perunan tuntuinen. Joten, koska kyseessä oli jälkiruoka, oli tämä hieman outo makuelämys. Mutta ei paha.



Nuudeleita on tullut syötä muodossa jos toisessakin tämän matkan aikana. Keitettynä, paistettuna, kuivina, märkinä, kastikkeella, keitossa... En pysty enää muistamaan, mikä kuvan annos on, mutta aika herkulliselta soossilta näyttää. Tässä olisivat siis kyseessä epäilemättä ne kastikkeella olevat nuudelit. Ja nuudelilajikkeena joku tavallista paksumpi kaveri. Huomatkaa myös aina yhtä ihana limemehu. Aah. Auttaa muuten ihan sikahyvin tuliseen apua suu palaa -hätään.


Donitseja, aah... Varsinkin Johor Bahrussa (eli siis tuossa Malesian puolella olevassa lähikaupungissa) vedetään aina hulluna donitseja, koska ne vaan on niin halpoja ja hyviä siellä. Nam slurps!







Kiinalaisia ruokia täältä saa usein vähän liiankin autenttisena tottumattomaan makuun, mutta onneksi näitä länsimaisellekin tuttuja annoksia löytyy. Aivan ihanaa hapanimelää kanaa. Slurp! Taustalla näkyvää papaijamehua en kyllä suosittele kenellekään, se oli hirveää! :P Ja kuten tarkkasilmäiset voivat huomata, on tämänkin annoksen kana uppopaistettu ennen hapanimelään kastikkeeseensa upottamista.



Toinen herkullinen hapanimelä-kana-annos, mutta tällä kertaa thaimaalaiseen tyyliin: paistetulla kananmunalla. Sopii muuten yllättävän herkullisesti! Vasemmassa reunassa huomaatte myös herkullista sitruunajääteetä. Kerrassaan ihanaa!







KFC - Kentucky Fried Chicken

Aivan upea pikaruokaketju! :D No ei se kana edes ole loppujen lopuksi niin ihmeellistä, mutta ne Cheese Friessit... oi joi. Eli kyseessä on siis ranskalaisannos, jossa on päällä sulaa juustoa ja majoneesia. Se on aaaaivaaan taivaallista. Miksei kukaan ole tuonut juustoranuja suomeen? Hei kamoon Hese!



Äh, en minä muista enää missä ja mitä tämä oli, mutta herkullista kuitenkin. Oi että, kun tulee nälkä kun näitä kuvia tänne etsiskelee... :)









Oijoi, mikä suklaaunelma!











Aah Laksa. Aivan fantastisen ihana ruokalaji. Kyseessä on jonkinmoinen nuudelikeitto, joka koostuu niiden nuudelien lisäksi ainakin kookosmaidosta, monista hyvin tulisista mausteista, sekä originaalissa muodossaan kaikenlaisista merenelävistä. Olen syönyt täällä kyllä myös kana-perunalaksaa, joten kyllä siitäkin variaatioita löytyy. Sanna ei tykännyt yhtään, mutta muhun kyllä upposi. Aivan ihanaa taas sekin, nam.




Tässä jonkinmoinen riisinyytti. En oikein tiennyt, esitelläkö tämän kummajaisen tässä vai tuolla myöhemmässä osioissa, jossa käsitellen vähemmän herkullisia otuksia. Tähän kuitenkin pistin, sillä eihän tuokaan mitenkään pahaa ollut. Kyseessä on siis jonkinmoinen rasvaisesta riisistä rakennettu nyytti, jonka sisällä oli tässä tapauksessa imelää porsasta. Yleensä nämä nyytit on vielä kääräisty banaaninlehteen. Lauri taisi tykätä näistä enemmänkin.



Ihan yksi lempiravintolani Singaporessa on ollut Soup Spoon. Yllätti kyllä itsenikin! Ravintolan Tangy Tomato -keitto on aivan upen herkullista. Se on siis tulinen tomaattikeitto ja on muuten tosi maukas. Ateriaan kuuluu lisäksi puolikas leipä, joka on muuten kanssa tosi herkullinen. Jääteetäkin saa nam.





Baked Rice, eli riisipaistokset, jäävät kyllä myös mieleen. Ihanan juustoiset annokset ovat lähes aina todella herkullisia. Ja ikävä tulee varmasti myös noita lukuisia ihania juomia, joita täällä pätsissä tulee nautittua. Tuossakin annoksen kyljessä lepää aivan ihana mansikkajääsörsseli. NAM!





Ihanat beppu-nuudelit jälleen kerran friteeratun kanan kanssa. NamnamnamnamNAM! Oli maukasta! Ja limemehu taasen seurana, jos annos osoittautuu turhan tuliseksi. :)









Burgereita, burgereita, burgereita (Älkääkä nyt kritisoiko, nää paikalliset burgerit vaan sattuu olemaan niin herkullisia!):

Kenny Roger'sin kanaravintolaketjun kanaburgerit, nam!










Burger Kingikin on tullut kokeiltua. On muuten oikeesti aika hyvät setit, jos vaikka Mäkkäriin vertaa. Ranskikset saa muuten vaihtaa sipulirenkaisiin, jos haluaa, nam! Ja aterian koon kasvattaminen maksaa 50 senttiä! Euroissa siis 25 senttiä. Aika herkkua! :P









Oii... New York New Yorkin hampurilaisateriat ne vasta onkin poikaa. Ja huomatkaa oikeassa reunassa taas yhdenlaisia juustoranskiksia, uulalaa! Ja juomaksi root beeria of course. :D







Amerikkalainen diner ja Obama Burger. Taisi olla kaksi yhden hinnalla Obaman Singaporen visiitin kunniaksi.












Ja sitten näitä vähemmän herkullisia:

Ensimmäisen viikon thai-ravintolasta tämäkin. Jordan tilasi paikallista erikoisuutta. En nyt muista mistä keitosta oli kyse, mutta kaikenlaista niljaista siinä lillui. Sannan kanssa jätettiin väliin, mutta Jortsulle maistui. No itse asiassa täytyy tunnustaa, että jopa Jordanilla meni pupu pöksyyn tuon mustekalan kanssa... :)






Vaikka suhteellisen hyviäkin pizzakokemuksia on matkalla ollut, tämä kyseinen kaveri ei todellakaan kuulunut niihin. Kärähtänyt kumman makuinen lätty. Plääh. Vastuuopettajamme vei meidät syömään kyseiseen italialaiseen ravintolaan ja sai itse samalla kertaa sieltä ruokamyrkytyksen pilaantuneesta jättikatkaravusta. Tämäkin tapahtui kivasti ensimmäisten viikkojemme aikana, joten mereneläviä ei ole tehnyt ihan hirveästi mieli. Kyllä ählämipizza on paras pizza, ihan ehdottomasti. Go Alibaba GO!


Paikallisten suosimassa kahvilassa Toast Boxissa on tarjolla kahvi- ja teejuomien lisäksi nimensä mukaisesti paahtoleipää. Perinteisin tapa tarjoilla paahtis, on laittaa väliin paksuja viipaleita voita sekä kookoshilloa. Kookoshillo on mielestäni ihan herkullista, mutta ne paksut voiviipaleet voisi edes levittää vähän kivemmin. En tykkää haukata voita. Leivän lisäksi tarjoillaan erittäin löysiä keitettyjä munia, joihin kuuluu sekoittaa vielä soijakastiketta mukaan. Jordan jätti linjoja vahtivana miehenä keltuaiset syömättä. Täytynee mainita, että menimme kyseiseen paikkaan kahville, koska Jortsulle tuli nälkä. Lounaasta oli kulunut noin tunti. ;) Nää paikalliset tosiaan syö, syö ja syö...


Tässä kaikki tällä kertaa. Katsotaan jaksanko pistää lisää ruokajuttuja ennen kotiin paluuta. Mutta toisaalta... täytyyhän niitä kuvia jättää kotona katsottavaksikin. Hahaa niin kidutan teidät kaikki kyllä kuvailtamille kyllästyksiin! No mutta edelleen kuvia löytyy myös web-albumista osoitteesta: http://picasaweb.google.com/heidi.friman


sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Viimeisiä viedään

Niin sitä on sitten vaan tämäkin kokemus päättymässä. Enää noin viikko Aasiaa jäljellä ja sitten taas lennähdetään takaisin Suomen kylmälle kamaralle. Ja voi pojat kuulkaas kyllä se kylmä kelpaakin tämän puolen vuoden mittaisen saunan jälkeen.

Ja niinpä niin. Nyt te kaikki ajattelette, että älä valita siellä. No mutku valitanpas! Ei oo kivaa! Kyllä siellä saunassakin on ihan kiva käydä kerran viikkoon ja varmasti on aurinkolomalla mukava hikoilla pari viikkoa kerrallaan, mutta hei rajansa kaikella! Odotan todella innolla sitä tunnetta, kun ulos astuessa tulee vastaan viileä raikas ilma, eikä ummehtunut kostea löyhy. Ja sitä, ettei vaatteet ole märkänä hiestä 5 minuutin ulkona SEISOMISEN jälkeen. Okei, okei... vähän nyt liioittelin, ei siellä tarvitse seistä kuin 2 minuuttia, eikä siellä itse asiassa tarvitse edes seistä, kyllä istuminenkin riittää.

Paikallisten mielestä me ollaan erityisen onnekkaita, sillä säähän on ollut aivan ihanteellinen viime aikoina. Samaan aikaan, kun teillä siellä Suomessa rikotaan pakkasennätyksiä, pistetään täällä lämpöennätykset uusiksi. Helmikuu ei ole vuosikymmeniin ollut kuulemma niin lämmin kuin nyt, meidän onneksemme tosiaan. Lämpötilakeskiarvo oli kuulemma jotain 34 astetta. Yleensähän siis vielä helmikuu lasketaan niihin talvikuukausiin täällä eli sadekauteen. Mutta jatkuvan ukkosen ja monsuunisateiden sijaan meitä on hellitty kunnon helteellä. Olihan se alkuun ihan kivaa vaihtelua ainaisen sateen sijaan saada vähän aurinkoakin, mutta edelleen painotan: rajansa kaikella. Ja itse asiassa täällä aika harvoin aurinko paistaa, liekö sitten saasteiden syy, mutta yleenä taivaalla näkyy vain paksu pilvipeite. Joten älkää odottako täältä mitään papua kotiin, olen edelleen valkoinen kuin lakana. ;)

Jokohan olisi turistu tarpeeksi säästä... ;) No tuosta kevään tulosta tulivatkin mieleen ne ihanat kevään mukanaan tuomat elukat. Onhan täällä liskoja vilistellyt pitkin seiniä koko vaihdon ajan, mutta viime aikoina niitä tuntuu tursuavan sisään ovista ja ikkunoista. Viime blogikirjoituksessa panikoin pikkuliskoa, joka oli parkkeerannut vessan matolle. No se ei suinkaan jäänyt ainoaksi vessaliskoksi, ehei. Näin jälkikäteen ajatellen sinnä olisi kyllä voinut jättää pari asumaankin... Liskojen lisäksi vessasta on nimittäin bongattu hämähäkki (Singaporen mittapuulla pikkuruinen kaveri, suomalaisen silmissä jättimäinen lukki) sekä ällöttävä musta paksu tuhatjalkainen mato. Minä urheasti liiskasin molemmat keittiölastalla tietämättä, että se kyseinen matonen oli hyvin myrkyllinen kaveri. No, onneksi oli se lasta minun ja madon välissä. :) Musta mato vielä kuulemma menee, siitä ei sairaalareissua kummempaa seuraa, mutta punainen mato tappaa. Ahaa, okei. Kivoja pikkuisia vessakamuja. Mikäs siinä.

Koulu on nyt ohi, ja enää stressataan tuloksia. Meneekö kurssit läpi apua?! Upeita tuotoksia voi käydä katsomassa osoitteesta: http://batman.jamk.fi/~e0405/HeidinSivut

Viimeisen viikon verran ollaan panikoitu kotiin lähtöä ja tuliaisia. Nyt alkaa todellakin olla viimeiset hetket esittää tuliaistoivomuksia! Ensi keskiviikkona lähdetään sitten kauan odotetulle Kuala Lumpurin reissulle Sannan ja Jordanin kanssa. Tarkoituksena olisi ehtiä katsastamaan nähtävyyksiä, shoppailemaan ja vierailemaan vuorilla sijaitsevassa huvipuistossa. Uu jee! Tänne Singaporeenhan on rakennettu pitkään Universal Studiosin valtaisaa teemapuistoa (vrt. Disney World), mutta eivät saaneet sitä valmiiksi meille ajoissa. Ehkä tänne pitää sitten tulla joskus lomailemaan.

Lisäilen kuvia picasaan (http://picasaweb.google.com/heidi.friman) viime kuulta ja koitan vielä kirjoittaa uudestaan tännekin ennen kotiin paluuta. Olkaa kuulolla. Ja nyt sitä kommenttia tulemaan!! Ja niitä tuliaistoiveita!